Index/Retour.

Kunststoten.

Het kunststoten, of wel Biljart Artistiek genoemd, word gespeeld door een selecte en kleinere groep biljarters op de wereld.

De reden hiervoor is misschien te vinden in het feit dat het het een zeer dure vorm van biljarten betreft.

Om dit spel te leren hebben de banden, de ballen en het laken veel te verduren waardoor deze snel weer vervangen moeten worden.

Het kunststoten valt binnen de biljartsport meer onder een kunstuiting dan de krachtmeting tussen spelers. Er wordt dan ook niet een wedstrijd gespeeld in de zin dat spelers tegen elkaar spelen en series kunnen maken.

Het kunststoten kent enkel vaststaande stootbeelden die uitgevoerd moeten worden tot in perfectie. Een speler krijgt hiervoor drie kansen.

Alle 100 stootbeelden die gespeeld kunnen worden in wedstrijdverband worden door een arbiter op vaste plaatsen op het biljart gelegd waarna de speler de stoot mag proberen te maken.

Deze 100 figuren zijn verdeeld in 10 sets geletterd van A naar J en binnen deze setjes hebben elk stootbeeld een punten aantal toegekend gekregen, afhangende van de moeilijkheidsgraad van het stootbeeld.

Elk setje heeft een totaalwaarde van 75 punten waardoor het totaal te behalen punten 750 is. Hierboven staat figuur 68 uit set A en heeft een waarde van 10 punten.

Het gaat om een massé-stoot en moet om het paaltje gespeeld worden. Hierna vervolgt de witte bal zijn weg naar de rode en gele bal.

Bij dit stootbeeld is de carambole verplicht om te maken, maar de witte bal mag optioneel de lange band raken.

Zo zijn er vele stootbeelden die gemaakt moeten worden. Uiteraard is degene met de meeste punten de winnaar van de partij.

Sander Jonen

Nederland kent ook grootheden in het biljart artistiek. Sander Jonen werd in 2011 Wereld kampioen en is daarbij nog steeds Europees kampioen.

Ook als driebander is Sander een goede speler in de 1e divisie van Nederland. Bezoek eens zijn website door op zijn foto te klikken. Sander komt ook langs om een demonstratie-avond te geven!