Index/Retour.

Historische Grootheden

De geschiedenis leert ons dat vrouwen in elke eeuw en elk tijdperk invloed hebben gehad op gebeurtenissen en keerpunten in het bestaan van de mens.

We beginnen deze reeks dan ook met een aantal Historische Vrouwen.

Al in de 15e eeuw beoefenden vrouwen het biljart grondspel in zijn eerste vorm.

Zij stonden aan de wieg van het ontstaan van de edele kunst van het biljarten.

Er wordt verteld dat het juist de vrouwen waren die dit spel speelden wanneer de mannen gingen jagen of ten strijde trokken.

De Franse krant "Le Journal de Paris" vermeldt in al 1426 ene "Margot" die de mannen overtrof in haar biljartspel. Blijkbaar was zij zeer mooi en verleidelijk.

Tja, wij mannen zijn dan toch ook weer zeer snel afgeleid. Ook dat is van alle tijden. Helaas is er geen foto of gravure beschikbaar van deze mysterieuze Margot.

Marie-Stuart, Queen of Scots

Als we het gaan hebben over de beroemde vrouwen uit de geschiedenis, dan is Marie-Stuart, Queen of Scots er ééntje om te noemen.

Deze 18 jarige weduwe en echtgenote van Frans II van Frankrijk, waar zij maar 17 maanden mee getrouwd was, was een fervent speelster.

Bekend van haar is het feit dat zij op eigen verzoek werd ingewikkeld in het doek van haar biljart, na haar terechtstelling. Haar liefde voor het spel stopte niet bij haar dood.

Marie-Antoinette van Habsburg-Lotharingen

Ook Marie-Antoinette speelde dagelijks biljart. Ook over haar kunsten is vrij weinig bekend.

Uiteraard, over hoe het haar verging is meer bekend. Uitgehuwelijkt aan de Franse Koning lag zij niet goed bij het volk en de hofdames.

Op 16 oktober 1793 werd zij op de guillotine onthoofd. Wat meer bekend is over haar biljarten is het volgende.

Zij bezat een keu uit één stuk en was gemaakt uit een olifantentand, met een gouden pomeranshouder. Uit haar dagboeken blijkt verder dat, zij en haar man Lodewijk XIV, aan het biljarten waren de avond voor haar gevangenneming. Zij won deze partij maar verloor de dag erna haar hoofd.

Catharina II, Tsarin van Rusland

Zij stond beter bekend om haar standvastigheid rond het biljart dan dat zij het liefdesspel beheerste. Catharina IIheerste tot haar dood over Rusland en bracht een begin aan de verwestelijking.

Op 67 jarige leeftijd overleed zij aan de gevolgen van een beroerte na een zeer roerige regeerperiode.

Bekend om haar sexuele uitspattingen in een vroom en preuts land, heeft zij vele minnaars gekend.

Toch zijn er van haar vermeende uitspattingen geen directe bewijzen gevonden en gaf zij zich altijd aan één minnaar tegelijk. Dit waren dan wel velen.

Queen Victoria

Over de biljartkunsten van Queen Victoria en haar man Albert is jammer genoeg ook maar weinig bekend.

De geschiedenis verteld ons wel dat het Koningklijk paar toen al een verwarmd biljart tot hun beschikking hadden, en deze lieten plaatsen in het jaar 1838 in Windsor Castle.

Daarbij mag gezegt worden dat Victoria veel betekent heeft voor Engeland en haar land tot grote hoogte heeft gebracht. De United Kingdom is dan ook het enige land dat ooit bezit had in alle werelddelen tegelijk. Daarmee was het het grootste rijk ooit.

Abraham Lincoln

Op 56 jarige leeftijd is deze 16e president van de Verenigde Staten van Amerika vermoord tijdens een theatervoorstelling met een schot door het hoofd.

Abraham Lincoln regeerde Amerika van 1861 tot 1865 en was tevens de 1e president die tijdens zijn ambtsperiode werd omgebracht.

Abraham Lincoln was van mening dat het biljarten zeer goed was voor de gezondheid en "wetenschappelijk". Het bood hem verstrooiing voor zijn vermoeide geest.

George Washington

De 1e president van Amerika werd in 1799 geveld door een keelsontsteking. Hij werd 67 en had een zeer bewogen leven.

Het vreemde is dat deze man absoluut geen macht ambieerde en eigenlijk alleen maar zich wilde terugtrekken op zijn landgoed op Mount Vernon.

George Washington was een geduchte tegenstander op het biljart. Hij speelde menig spel om keiharde dollars.

Uit zijn dagboeken valt te achterhalen dat zijn hoogste prijs het bedrag van $ 1.75 was. Hoeveel zou dat nu zijn?

Charles Dickens

De bedenker en schrijver van onder andere "Oliver Twist" en "A Christmas Carol" begon als arbeider in een schoensmeerfabriek en belande via een advocatenkantoor bij de krant.

Charles Dickens kreeg met kleine vertellingen bekendheid en brak echt door met zijn "The Pickwick Papers".

Wat Charles zijn moyenne aan de tafel is weet niemand, maar het verhaal gaat dat hij zijn biljarttafel onder de Kerstboom heeft gevonden. Tja, wie weet.

Wolfgang Amadeus Mozart

Een zeldzaam beeld van één onzer groten der aarde. Hij stond bekend als een uiterst sluwe en bedreven biljarter uit zijn tijd. Dit deed hij dan wel in de meest ranzige speelzalen die er te vinden waren.

Wolfgang Amadeus Mozart leefde van 1756 tot 1791 toen het biljarten nog een beetje in de kinderschoenen stond.

Hoe zou deze geniale man het tegenwoordig gedaan hebben met biljarten? Misschien een carriere als biljarter?

Op de gravure is nog duidelijk te zien dat er met de "lepel" werd gestoten en het poortje nog aanwezig was. Uiteraard niet te zien, maar op tafel liggen ivoren ballen en bestaan de banden uit opstaande houten plankjes.

Napoleon Bonaparte

Deze man heeft Nederland lang tijd bezet en heeft vele veranderingen doorgevoerd.

Zo hebben wij onze achternaam aan hem te danken.

Hij blijkt een biljarter geweest te zijn maar ook over zijn kunsten op de tafel is niets bekend.

Zou het tafelbiljart dan misschien ontstaan zijn door deze beroemde speler? Of is dit een te makkelijke grap over Napoleons lengte?

We weten natuurlijk inmiddels ook dat de uitvinder van de pomerans (Mingaud) uit Napoleons legerrangen kwam en uiteindelijk in Nederland is overleden.

Mark Twain

Samuel Langhorne Clemens staat bij het grote publiek beter bekend onder zijn pseudoniem Mark Twain.

De schrijver van boeken over Tom Sawyer en Huckleberry Finn was een zeer gewaardeerd satire schrijver.

Hij onderhield vriendschappen met de meest invloedrijke mannen van zijn tijd.

Hij was een liefhebber van het biljarten rond ver voor het jaar 1900 en overleed in 1910.

De komeet Hailey kwam in 1835 naar de aarde, net als Mark Twain, en in 1910 kwam Hailey hem weer halen toen deze weer langs de aarde kwam scheren.

Charles, Prince of Wales

Weinig meer dan deze foto is er niet bekend over de biljartvaardigheden van Prince Charles.

Getrouwd en gescheiden van Lady Diana, die tragisch verongelukte, op mysterieuze wijze, met haar toenmalige vriend Dodi al Fayed.

Misschien leerde hij het biljarten van zijn moeder, want uiteraard was het biljart beschikbaar in Windsor Castle waar oma Victoria nog op heeft gespeeld.

Uit vervlogen tijden komen dus vele beroemde biljartliefhebbers. De lijst met namen is erg lang. Te lang om allemaal te noemen.

Een leuk idee. Je held van vroeger, of nu, die ook een biljartliefhebber bleek/blijkt te zijn. Ook de filmindustrie heeft het biljarten omarmt. Eens kijken of u de volgende personen kunt herkennen.