Index/Retour.Biljart Spelletjes.

Biljart Spelletjes.

Even een leuk spel op het biljart spelen?

U vindt hier enkele spellen die op een daadwerkelijk biljart worden gespeeld. Dus geen op biljarten gebaseerde spellen zoals "trekbiljart". Het zijn de zogenoemde Café-spellen, maar zeker zo leuk om op uw vereniging te spelen met uw clubgenoten.

Bij deze spellen wordt er vanuit gegaan dat u een minimale kennis van het biljarten bezit. Zo niet, dan verwijs ik bij deze naar de dichtsbijzijnde biljartclub!

10 over rood

Het 10 over Rood wordt gespeeld met de drie ballen op tafel.

Zoals de naam al doet vermoeden speelt men elk te maken punt EERST via de rode bal en is het de bedoeling om in totaal 10 caramboles te maken.

Men speelt allen met dezelfde witte, of gele bal. Diegene die geen 10 caramboles tot stand brengt is uiteraard de verliezer.

Op het aantal van 7 punten staat men vast en kan men zijn punten niet meer kwijt raken. Mis je rood en je hebt nog geen 7 punten behaald, dan verlies je het tot dan toe behaalde aantal punten en moet men weer van nul af starten. Het is gangbaar dat de laatst carambole moet worden gemaakt door een driebandstoot, of een losse bandstoot. Dit om nog lang de spanning er in te houden.

Als er bij de spelers een groot niveau verschil aanwezig is, wordt vaak afgesproken dat de sterkere speler bijvoorbeeld 10 driebanders, of 10 bandstoten moet maken. In de kroeg is dit het meest gangbare spel en mag de verliezer een rondje betalen. Er zijn biljartverenigingen die hier toernooien in houden.

-----

Kastje / Kistje biljarten

Ook bekend in het café is het kastje, of kistje biljarten. Deze zijn te koop bij de biljart speciaalzaken.

Men plaatst het kastje op het midden van de biljarttafel op de middenstip.

Dit kastje heeft aan de vier kanten een opening waar de ballen doorheen kunnen rollen.

De rode bal ligt op de plek waar deze tijdens de aquitstoot ook ligt. De witte bal ligt recht tegenover de rode bal op de middenstip tussen de stippen waar normaal gesproken wit en geel liggen. Hierdoor komen de witte bal, het kastje en de rode bal op één lijn te liggen.

Alle deelnemers aan het spel spelen deze aquitstoot via de band omdat rechtstreeks door het kastje te makkelijk zou zijn. Als de laatste speler is geweest speelt men vanaf die positie verder. Een ieder krijgt een afgesproken aantal punten. (meestal 5 en afhankelijk van speelsterkte)

Als men rood heeft geraakt is dat een juiste stoot en gaat de beurt naar de volgende speler. Als men rood mist, wordt er één punt afgetrokken van het aantal. Bij nul ligt een speler er uit. (vaak krijgt de eerste op nul nog een extra punt)

-----

Kikkeren

Kikkeren is een vrij makkelijk te spelen spel. De regels staan vast, maar de te maken caramboles zijn variërend naar speelsterkte van de spelers.

Uitleg

Het spel start van acquit waarna alle spelers met dezelfde gemerkte bal verder spelen. De bedoeling is om een bepaald aantal Libre, bandstoot en driebanden caramboles te maken. Daarnaast een aantal zogenaamde Kikkers.

Een Kikker is een carambole waarbij geen enkele bal een band raakt. Dit zijn de moeilijkste caramboles die er gemaakt moeten worden.

Als er een clubmoyenne bekend is van spelers, dan neemt men de helft van de te maken caramboles.

Ook is het mogelijk om de helft te nemen van de te maken caramboles van de officiële KNBB wedstrijden. Uiteraard mag er ook een carambole-aantal onderling worden afgesproken.

Voorbeeld

· 25 te maken Libre

· 15 te maken Bandstoten

· 10 te maken Driebanden

· 3 te maken Kikkers

ELKE stoot MOET worden geannonceerd door de speler en word direct geturft door een medespeler. Als tip kan gezegt worden dat men snel de Kikkers gespeeld moet hebben. Het is een bijna onmogelijkheid deze op het laatste moment nog te moeten maken. Ervaar het zelf maar eens!

-----

Spel met vier ballen

Buiten de gewone biljartballen gebruik je bij dit spel ook nog een blauwe bal.

Deze is te koop bij de diverse biljart speciaalzaken maar soms ook aanwezig in het café.

Het doel is om bijvoorbeeld 100 punten te scoren.

Elke speler speelt weer met dezelfde bal en begint met een aquitstoot.

De "aquitstoot" wordt als volgt neer gelegd.

· de rode bal ligt op de boven aquitstip

· de blauwe bal ligt op de midden aquitstip

· de witte speelbal ligt op de beneden aquitstip

· de 2e witte bal of gele bal ligt op de rechter of linker beneden aquit stip

De puntentelling is als volgt;

· twee punten door wit en rood te raken

· twee punten door wit en blauw te raken

· vier punten door rood en blauw te raken

· twintig punten door wit, rood en blauw te raken

Panaché of Annonceetje

Een kleine uitdaging voor de meeste spelers in het café is wel het spel dat het bekends is onder de naam Annonceetje.

Hier gaat het er om een afgesproken aantal caramboles te maken in diverse biljart spelsoorten. Iedere speler speelt met dezelfde bal.

Men spreekt bijvoorbeeld af 10 vrije ballen te maken, 5 ballen die één band raken, 5 ballen die twee banden raken en 3 ballen die drie banden raken. Ook zitten er vaak een aantal losse band stoten bij.

Tijdens het spel moet de speler alvorens hij stoot melden wat voor type stoot hij gaat maken. Maakt de speler wel de carambole, maar op een andere manier dan aangekondigd, dan telt deze carambole niet.

De verliezer betaald een rondje!

-----

Dobbelbiljarten

Het is bij dobbelbiljart de bedoeling om een zo hoog mogelijk aantal te gooien met de dobbelstenen en elke stoot MOET door het poortje (de citroenstampers of iets dergelijks voorhanden). Dat mag via de band (of bal) maar ook direct, maar moet zonder eerst een dobbelsteen te raken.

Elke speler mag drie keer achter elkaar stoten (maar dat hoeft niet), en een gevallen dobbelsteen mag je nogmaals laten rollen, maar eerst moet de bal weer door de poort.

Wordt de poort geraakt en valt deze om, dan tellen de dobbelstenen die daarna geraakt worden NIET, en worden deze van het biljart verwijderd. Ook als het poortje door de andere bal of andere zaken op het biljart om valt.

Als de stootbal NIET DOOR HET POORTJE wordt gestoten tellen de omgeworpen dobbelstenen NIET, en als de dobbelstenen geraakt worden die in een eerdere beurt al gerold hebben worden ze ook verwijderd.

De totaalscore van de dobbelstenen (overgebleven op het biljart) tellen als eindscore van dit spel en na elke beurt wordt het poortje (als het omgevallen is) weer overeind gezet.

Ongeldig geraakte dobbelstenen worden verwijderd, maar alle andere items blijven liggen als handicap. Dit spel is makkelijk aan te passen aan zelf bedachte regels.

De moeilijkheid is om precies op 100 uit te komen en als een speler alle ballen mist, begint hij weer op nul.

Een speler kan bijvoorbeeld 96 punten hebben en "per ongeluk" 20 punten er bij scoren.

Hiermee komt de speler op 116 punten, wat niet mag, en begint deze speler met 16 punten in zijn volgende beurt.

-----

Kegel biljarten

Een vrij simpel spel om te spelen is het kegel biljarten. Hiervoor heb je een kegel nodig zoals afgebeeld.

Uiteraard kunnen hier ook andere opstaande objecten voor worden gebruikt.

Het doel van dit spel is om een af te spreken aantal caramboles te maken zonder de kegel omver te stoten. Als dat wel gebeurt verliest de speler zijn punten en moet opnieuw beginnen.

Het beste te spelen onder het genot van een drankje met inachtneming van speelsterkte en eventueel spelsoort.

-----

Barakken of vlotbruggen

Voor dit spel is een atribuut benodigd en wel een "vlotbrug", of beter bekend als "barak".

Dit houten barakbord heeft de afmeting van 48 * 60 cm en heeft afgeschuinde zijkanten waardoor een bal het veld kan betreden.

Het barak bevat 25 genummerde uithollingen waarin de bal tot stilstand kan komen.

Dit geeft een corresponderende puntenwaarde aan de speler toe. Elke speler mag 2 x 3 ballen spelen om op een zo hoog mogelijk punten aantal uit te komen.

Als een bal het hout niet heeft geraakt mag de speler deze nogmaals stoten. De ballen worden na elke beurt uit de uitholling gehaald om niet storend te zijn tijdens de volgende beurt.

De winnaar is de speler met het hoogst aantal punten en heeft een biertje verdiend?

-----

Tien van de makkelijke

Men speelt met de drie gewone biljartballen waarbij elke bal als speelbal mag worden gebruikt, elke beurt een andere bal desnoods. Het doel is om één serie van 10 caramboles te maken.

Het klinkt simpel genoeg maar u zult merken dat tijdens dit spel niet snel de makkelijkste bal wordt gekozen, terwijl ook rood als speelbal mag worden gebruikt.

Voor sterkere spelers is dit spel goed te combineren met Annonceetje, of de blauw bal introduceren als "strafbal". Als de blauwe bal wordt geraakt staat iemand weer op nul.

-----

Biljartgeintje

Biljartgeintje wordt ook wel "zotte bal" genoemd. Het is geen spel maar echt als grap bedoeld tijdens een vriendschappelijk partijtje biljart.

De "zotte bal" is wederom te koop in biljart speciaalzaken. (niet de ei-vorm zoals afgebeeld hieronder!)

Deze bal is geprepareerd en heeft een verschoven zwaartepunt dat iets meer uit het midden ligt.

Hierdoor zal deze bal, mits aangespeeld, de meest rare banen over de tafel nemen alsof er teveel in het glaasje is gekeken.

Beslist NOOIT te gebruiken tijdens officiële wedstrijden, u komt in grote problemen!

-----

Compo

Compo is wederom te koop in de biljart speciaalzaken en heeft zijn naam ontleend aan het woord componenten.

De twee losse delen worden in het midden van het biljart gelegd en de doorgang is een millimeter groter dan de dikte van een biljartbal.

Het is te gebruiken op elk biljart en er zijn weer diverse manieren voorhanden om te spelen.

Het spel kan met drie, maar ook met vier ballen gespeeld worden. De bedoeling is om ballen door de poort te spelen en aan de andere kant te geraken. Zo lang er een carambole wordt gemaakt, mag een speler verder spelen in zijn poging alle drie of vier, ballen over te brengen.

Een ideaal spel om zelf regels bij te bedenken.

-----

CoBiCa

· CoBiCa is een nieuw spel op de pooltafel. Het spel is ontwikkeld door Cobica-games te Amsterdam en het wordt als volgt gespeeld.

Uiteraard liggen de ballen in de start-opstelling in de driehoek waarna de spelregels bepalen hoe de startspeler word gekozen. Iedere speler krijgt daarop 8 speelkaarten waarop de poolballen staan getoond die de speler moet wegspelen van de tafel.

De kaarten blijven voor de andere spelers niet zichtbaar zodat men niet van elkaar weet hoeveel kaarten/ballen nog moeten worden gespeeld.

Ook als tegenspelers dezelfde kaart in de hand houden die door een ander wordt weggespeeld, telt deze kaart als "gespeeld". Dit maakt dat je onbedoeld je tegenstander kunt helpen, of dat jijzelf word geholpen.

Uiteraard kun je ook fouten maken, zoals een verkeerde bal potten. In dat geval is een speler verplicht een nieuwe kaart er bij te nemen en mag de volgende speler. Zo zijn er verschillende soorten fouten die gemaakt kunnen worden.

Het is niet verplicht een bal, die in eigen hand als kaart ligt, als eerste bal te raken. Als er maar door de stoot een bal wordt gepot die je ook als kaart in de hand hebt.

Als een speler is aanbeland bij zijn laatste kaart, dan moet deze dit melden. De eerste speler die al zijn kaarten heeft weggespeeld is de winnaar. Dit spel kent enkele varianten om te spelen en het is handig dit met de medespelers van tevoren af te spreken.

Een leuk spel voor menig uur plezier en op CoBiCa Games rechtstreeks te bestellen. Ook de volledige beschrijving van de speelregels zijn hier te vinden.

Dus ga snel met wat vrienden naar de poolhal en speel dit spel